Je vhodné pořídit dítěti domácího mazlíčka? Jakého zvolit?

Ještě před tím, než skutečně svolíte a dítěti mazlíčka pořídíte, musíte se zamyslet nad mnoha důsledky, které to pro vaši rodinu bude mít. Na co všechno byste se měli zaměřit před pořízením domácího rodinného miláčka?

1.       Podle toho, jaké jsou vaše prostory
Nejspíš není moudré pořizovat velkého psa do malého bytu. Stejně jako není vhodné pořizovat dítěti mazlíčka, se kterým se nepomazlí, jako je had, chameleon nebo rybičky. Také záleží na tom, jak moc jste schopni se zvířátku přizpůsobit.

2.       Kdo se o mazlíčka bude starat?
Nehledě na věk dítěte nebo na to, jak je dítě schopné, za zvíře, zvlášť když je to pes, který potřebuje venčit, nesete v prvé řadě zodpovědnost vy. dítě má ale jistě také nějakou zodpovědnost za mazlíčka, například za jeho krmení, měnění vody nebo podestýlky.

3.       Jaká je cena mazlíčka?
a to nejenom ta pořizovací, ale hlavně cena všeho, co budete k mazlíčkovi potřebovat. Krmivo, piliny, stelivo, nebo veterinární péče, klícka či terárko. Všechno je důležité a vy se musíte soustředit také na to, že žádný mazlíček není levná záležitost.

Odborníci mazlíčky dětem doporučují

Proč? Naučí je to základní zodpovědnosti. Každé dítě už na základní škole zvládne základní úkony spojené se starostí o některé druhy zvířat. Starší školák zvládne veškerou starost o zvíře. Ale počítejte s tím, že děti jsou přelétavé a všechno je baví jenom pár dní. Může se to stát i s mazlíčkem, a tak brzy uvidíte, že bude starost o zvíře jenom na vás.
4.       Křeček odešel do nebíčka
Nezapomeňte, že většina hlodavců má velmi krátkou životnost. Proto zvažte, zda dítěti kupovat například křečka, který za pár let pojde a vy budete muset dítěti vysvětlovat první zážitek se smrtí.

Dítě vám může slíbit cokoli

Ale vy to neberte moc vážně. Děti vám klidně řeknou, že budou pejska venčit třikrát denně, ale vzhledem k jejich časové vytíženosti a koníčkům a přátelům jednoduše není možné, aby to dodržely. Jsou to děti. Zodpovědnost za zvíře leží na vás.