Práce kolem webu

Samozřejmě, že to vědět nemusíte. Tak jako nemusíte vědět, jak se k vám do bytu dostane třeba televizní signál, nemusíte vědět nic o složité stavbě webu. Přesto si myslím, že alespoň pár základních vědomostí nemůže být na škodu. Nebojte se, nebudeme se zde piplat s detaily. Stavba webu je problematika tak složitá, že nacpat ji do jednoho článku prostě nejde.

Když chce někdo web, má dvě možnosti. Buď to udělá sám, nebo si na to někoho zjedná. A protože je to záležitost hodně složitá, kterou jedinec v plné kvalitě nikdy neudělá v rozumné době, existují firmy, které vám web takzvaně udělají. Ovšem pokud si myslíte, že plní zakázky způsobem do druhého dne, tak jste na velkém omylu. Tvorba webových stránek v Českých Budějovicích je jedním z mála, kde se uvedenou problematikou zabývají. A i tam vás ujistí, že postavit plně funkční a kvalitní web za jeden den prostě nejde.

stavba webu

Ve velké většině případů je třeba udělat pro zákazníka něco jako záměr. Je to takový soubor nápadů, jak by měl web vypadat, co by měl umět, jak by měl fungovat a spousta dalších věcí. Správně by to měl vědět zákazník sám, ale většinou to tak není. Teprve až jsou tyto základy schváleny, začíná práce samotná. A opět musím napsat většinou, protože práce se liší web od webu, se sejdou grafik s programátorem, aby to celé odstartovali. Časem k nim přibydou další odborníci, třeba na SEO, což je věcička, která určuje kde a na které pozici požadovaný web bude. Míněna je pozice po skončení vyhledávání.

webová stránka

SEO odborník to musí zařídit tak, aby byl web na těch nejlepších pozicích, optimálně, aby byl první. Do stavby pak mohou, ale nemusí zasahovat další odborníci. Web je třeba zabezpečit proti hackování, proti spamu a proti virům. Pak se to celé testuje, a nakonec se to objeví na internetu. Probíhají další zátěžové testy a pak už jede web naostro. A vy vlastně vidíte výsledek práce několika lidí v několika dnech.